”En lättläst, aktuell och informativ bok om statsskicket”

Fyra frågor till Bengt Hall, författare till ”Republik!”

Hej Bengt Hall! Varför har du skrivit den här boken?

– Jag upplevde ett behov av en lättläst, aktuell och informativ bok om statsskicket, om monarkins otidsenlighet och det odemokratiska statsskicket. Efter några års aktivitet i Republikanska föreningen hade jag samlat på mig kunskap till exempel från Einarssons-Svenssons ….bara ett penndrag, Mobergs Därför är jag republikan, föreningens tidskrift och annat. Förutom att beskriva den historiska bakgrunden ville jag göra en bredare skrift med diskussion om vad kungligheten innebär, massmedias roll, vad de politiska partierna tycker och naturligtvis vad grundlagarna säger idag och hur framtiden kan se ut.

Vem riktar sig boken till?

– Jag vill att boken ska kunna locka människor som idag inte är övertygade republikaner att sätta sig in i frågan om statsskicket liksom alla de som kanske säger att det inte är en viktig fråga och att det är likgiltigt om vi har monarki eller republik. Dessutom kan boken förhoppningsvis ge stöd, kunskap och argument till övertygade republikaner och som vill påverka andra i samma riktning.

Boken berättar om en del del som kanske inte är så känt för allmänheten.Var det någonting som du själv blev överraskad över när du arbetade med boken?

– Kanske att det är så övertydligt när man tittar på historien att de som symboliserat landet och representerat svenska folket snarast varit motståndare till demokratins landvinningar och sådant som folkflertalet tycker är självklart som jämlikhet och mänskliga rättigheter. Kungafamiljen är lyxlirare som snarast representerar överklass och legitimerar hierarki och ärvda olikheter. Det är också övertydligt att det knappast finns något logiskt argument för monarki. Det finns inte ens något belägg för att kungen skulle vara en nyttig dörröppnare för det svenska näringslivet, som monarkiförespråkarna brukar hävda. Det finns bara gammaldags känslomässiga argument som borde slängts på sophögen för länge sedan.

Varför är du själv republikan?

– Hela idén med monarki, att ämbetet ärvs, är odemokratisk. Det står i strid med alla människors lika värde och det är en ren slump vem som råkar bli statschef. Varför ska landets högsta ämbete inte tillsättas efter kompetens och duglighet? Det är ålderdomligt. En feodal inrättning med sjuka inslag av blodsmystik och acceptans av överklass och orättvisor. Jag håller med Vilhelm Moberg. Monarki står för dumhet, fjäsk, underdånighet och servilitet och hör hemma i sagovärlden och knappast i ett modernt samhälle som vårt. Väljer vi statschef så väljer vi den som är mest lämplig. Gör vi inte det så säger vi att det spelar ingen roll vem som är statschef och att vem som helst kan inneha landets högsta ämbete. En egentligen märklig inställning. Varje sunt tänkande människa borde vara för republik!

Här kan du beställa boken till bästa priset!

Tips på hur du kan hjälpa till att marknadsföra boken up
-Tipsa en bekant
-Ge bort boken i present
-Fråga efter boken i din bokhandel
-Föreslå att ditt bibliotek beställer hem boken
-Skriv en recension till en tidning eller tidskrift som du är bekant med
-Lägg upp en bild på din lässtund i sociala medier
-Tagga med #boktips
-Betygsätt boken på t ex Bokus webbplats om du köpt den därifrån

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.