Kamplitteratur

Det behövs ny och aktuell litteratur i republikfrågan. Det menar Bengt Hall, styrelseledamot i Republikanska föreningen, som skriver en bok om Sveriges statsskick och kampen för republik.

Berätta om din bok, vad handlar den om?
– Bokens arbetsnamn är Republiken Sverige i tiden. Den handlar om Sveriges statsskick och hur kungamakten och demokratin vuxit fram, men även om motståndet mot kungaväldet och kampen för republik. Jag ställer frågan om varför monarkin fortfarande finns och vad folket och våra politiska partier tycker om den. Vad finns det för argument för republik och hur skulle den svenska republiken kunna se ut?

Är det något som överraskat dig under arbetets gång?
– Något som jag reflekterat en del över är hur monarkin fullständigt går på tvärs med allt vad demokrati heter. Kungarna och monarkin har levt sitt eget liv, vilket skiljer sig markant från hur folk i allmänhet har haft det.

Varför har du valt att skriva den här boken?
– Eftersom att jag har varit aktiv i Republikanska föreningen i flera år har jag samlat på mig mycket fakta och reflektioner som jag ville skriva ner. Det finns ett behov av en bok som inte bara når ut till de som redan är övertygade republikaner utan även andra som vill veta mer om Sveriges statsskick och republikens nödvändighet.

Vad hoppas du att boken får för effekt?
– Jag hoppas att den kan sprida kunskap och övertyga fler att ta ställning för republik. Det är inte den första monarkikritiska skriften, Vilhelm Mobergs ”Därför är jag republikan” är fantastisk, men lite ålderstigen. Även Republikanska föreningens ”…bara ett penndrag” från 2012 är en utmärkt faktasamling, men behöver utvecklas. Jag såg ett behov av att skapa en aktuell och lättläst bok för en bredare publik.

När beräknas boken komma ut?
– Min förhoppning är att den blir klar för utgivning under andra halvåret 2016.

Var med och stöd utgivningen up
För att säkerställa utgivningen behöver Republikanska föreningen garantera en grundsumma (100 000 kronor) för bokinköp. Eftersom det inte ryms inom befintlig budget går föreningen nu ut och söker ekonomiskt stöd. Om du har möjlighet och sympatiserar med bokutgivningen tar vi tacksamt emot alla bidrag. Vill du skänka ett bidrag gör du det enklast genom att sätta in ett valfritt belopp på föreningens plusgirokonto 114 96 91-6. Skriv ”Republikbok” i meddelandefältet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.