Tips om republikanska röster

Debattörer, skribenter och andra som kritiserat monarkin offentligt.

Behöver du som är journalist en kommentar från någon som är kritisk mot monarkin?

Hör mer än gärna av dig till Republikanska föreningen och vår ordförande Olle Nykvist eller vår talesperson Alireza Akhondi!

Men även utanför Republikanska föreningen finns det många som offentligt uttryckt kritiska åsikter om monarkin. De står för olika republikanska perspektiv som alla förtjänar att höras. Här listar vi personer och texter som vi gillar särskilt mycket.

Kungahuset i historien

Johan Åsard har skrivit om kungahusets hantering av sina nazistanstrukna familjehistorier i boken Drottningens hemlighet. Henrik Arnstad har också skrivit om det. Bland många böcker som försöker ge en mer osminkad bild av Sveriges kungar och drottningar kan nämnas Lars-Olof Larssons Gustav Vasa – landsfader eller tyrann?

Kungahuset och medierna

Johan Croneman skriver att det ”inte är någon hemlighet” att han är republikan och kritiserar ofta hur public service hanterar bevakningen av kungahuset, till exempel ”SVT har blivit hovets helt egna festfixare”.

Johan Åsard har skrivit om hur kungahuset duckar journalistisk granskning. Samma debatt brukar Thomas Sjöberg, författare till Den motvillige monarken (2010), delta i. Sjöberg har också sagt att man borde ”privatisera kungafamiljen en gång för alla”.

Monarkin och barnen

Många ifrågasätter utsattheten för små prinsar och prinsessor i en monarki, till exempel Birger Schlaug: ”Något av det värsta man kan tvingas till är väl ändå att låta de egna barnen bli spelpjäser i det egna uppdraget? Men här krävs det för att upprätthålla intresset för den svajande monarkin.” Jenny Strömstedt: ”Befria barnen från monarkin”.

Kungahusets PR-värde

Journalisten Staffan Heimerson har bland annat skrivit bra om det låga värdet av kungens statsbesök utomlands: Vår hovnarr till kung har aldrig sålt en bil. Vilket nationalekonomen Anna Almqvist, numera på LO, faktiskt också har kommit fram till med vetenskapliga metoder.

Nina Åkestam: ”Om den bästa idén för att marknadsföra Sverige är ett odemokratiskt statsskick, då tycker jag att det är dags att byta reklambyrå.

Kungens makt

Historieprofessorn Dick Harrison menar att Carl XVI Gustaf, ”sett till förmågan att påverka folk” är starkare än Gustav Vasa och Karl XII. Lars Ströman: ”När han uttalar sig får det ett stort genomslag. Staten ska inte ge makt över opinionsbildningen genom arv. Särskilt inte i en digital tidsålder, när sådan makt blir allt viktigare.”

Politiker

I riksdagen finns många profilerade republikaner. Hillevi Larsson (S) (som också varit ordförande i Republikanska föreningen) har bland annat kritiserat kungahuset ur ett feministiskt perspektiv. Mia Sydow Mölleby (V): Sverige blir en republik tidigare än många tror. Robert Hannah (L) har ifrågasatt att apanaget går till hela familjen Bernadotte och krävt mer insyn och striktare riktlinjer. Niels Paarup-Petersen (C), Emilia Töyrä (S), Lina Nordquist (L), Johanna Öfverbeck (MP), Mia Sydow Mölleby (V), Johanna Jönsson (C), Joar Forssell (L), Elin Lundgren (S) och Jessica Wetterling (V) har tillsammans motionerat om att avskaffa monarkin.

Till tidigare riksdagsledamöter som har drivit frågan finns exempelvis Birgitta Ohlsson (L), f d ordförande i Republikanska föreningen, och Jonas Sjöstedt (V), som är ”övertygad republikan” och har för vana att alltid tacka nej till inbjudningar från hovet.

Andra röster

Författaren Lena Andersson (Årets republikan 2011) har ofta skrivit bra om monarkins principer: Regenten som foster, Kung och kärnfamilj, Total kärlek (”Den som säger att monarkin saknar makt har mycket att förklara”). Kulturjournalisten Per Svensson lyfter ofta samma teman: ”Kungahusets viktigaste roll är att spela den Lyckliga familjen i en tid av kärnfamiljens sönderfall.” Svensson har också skrivit en debattbok i frågan.

Fredrik Wikingsson: ”Kungahuset lär ens barn att det finns hierarkier som nästan framstår som oöverstigliga”

Hanne Kjöller: ”Monarkin är och förblir en bisarr kvarleva från en annan tid”.

Ulrika Kärnborg: Ner med monarkin

Alex Schulman: Visst är det festligt men ett kungahus håller inte

Cissi Wallin: ”Sån bisarr cirkus”

Filip Hammar: ”Inga människor i Sverige behöver anstränga sig mindre än kungligheterna”.

Malin Wollin: ”Jag vill att Victoria säger tack för sig när det blir hennes tur.”

Nina Lekander: ”Det är ett löjeväckande spektakel”

Olof Lundh: ”Det är otidsenligt att ha monarki”

Jan Guillou: Därför är jag republikan

Maria Ripenberg (årets republikan 2015): Monarkin mera utanförskap än saga

Carl Johan de Geer: ”Om jag blev bjuden på Nobelfesten eller fick en kunglig medalj skulle jag naturligtvis tacka nej och jag tycker det är en skam att kulturmänniskor inte gör det.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.