- Vad är en republikansk kortlek?
Kort svar: En republikansk kortlek är helt befriad från den traditionellt monarkistiska symboliken.
Långt svar: Vi har bytt ut knekt, dam och kung och gett korten värdena 11, 12 och 13. Istället för de vanliga klädda korten har vi lyft fram svenskar som själva har valt offentligheten. De är exempel på personer som en dag skulle kunna bli statschef om vi utsåg denna post på demokratisk grund istället för genom arv.
OBS! Kortleken innebär inte att Republikanska föreningen tar ställning för enskilda personer eller att vi tar ställning till exakt hur en svensk republik ska se ut. Läs mer. - Varför har ni tagit fram en republikansk kortlek?
Kort svar: Vi ska avskaffa monarkin och gör många olika saker för att bilda opinion för vår sak. Kortleken är tänkt att väcka tankar om statsskicket. Vårt mål är att Sverige ska bli ett mer demokratiskt, jämlikt och modernt land.
Långt svar: Republikanska föreningen skruvar ständigt upp temperaturen kring frågan om att avskaffa monarkin. Vårt fokus är opinionsbildning. Vi strävar efter att vara breda och mångfacetterade i vår argumentation för att vinna den allmänna opinionen. Vi gör många olika saker för att bilda opinion för vår sak. Till exempel skriver vi debattartiklar, arrangerar seminarier och tar fram rapporter. Kortleken är tänkt som ett lättsamt och kul sätt att få människor att tänka till och inse att en demokratiskt tillsatt statschef är möjlig även i Sverige. - Kan jag köpa kortleken?
Kort svar: Ja, du kan köpa kortleken i vår webbutik.
Långt svar: Du kan köpa kortleken och många andra produkter i vår webbutik. Republikanska föreningen finansieras främst av medlemsavgifter, men dina köp i webbutiken ger också intäkter till vårt arbete för att avskaffa monarkin. - Hur har ni finansierat utgivningen av kortleken?
Kort svar: Genom en insamling.
Långt svar: Kostnaden för att producera kortleken har helt och hållet finansierats av frivilliga gåvor från våra medlemmar och sympatisörer. Inga medlemsavgifter har använts. Vi fick in över 63 000 kronor i gåvor för att kunna producera kortleken. Ge gärna en gåva till vår kampanj du också! - Vem är illustratör av kortleken?
Kort svar: Lina Svensk. Följ henne på Instagram.
Långt svar: Vi skickade ut en offertförfrågan till flera illustratörer. Lina Svensk fick uppdraget att ta fram kortleken. - Vilka personer är med i kortleken?
Kort svar: Det är tolv kända svenskar, som själva har valt ett liv i offentligheten. De är exempel på personer som en dag skulle kunna vara statschef om vi utsåg denna post på demokratisk grund istället för genom arv.
Långt svar: Maria Wetterstrand, Peter Wolodarski, Mia Skäringer, Jonas Gardell, Amineh Kakabaveh, Christer Fuglesang, Carl Bildt, Cecilia Malmström, Jonas Hassen Khemiri, Charlotte Kalla, Kodjo Akolor och Greta Thunberg. - Hur har ni bestämt vilka personer som är med i kortleken?
Kort svar: Personerna på de tolv klädda korten har valts ut för att representera en politisk bredd, men också från andra områden än politiken.
Långt svar: Republikanska föreningen är en demokratisk organisation. På vår kongress, som är det högsta beslutande organet, har varje närvarande medlem en röst. Medlemmarna väljer en styrelse, som leder föreningens arbete mellan kongresserna. Styrelsen beslutade att en kortlek skulle tas fram och utsåg en arbetsgrupp. Gruppen fick i uppdrag att bestämma vilka personer som skulle avbildas i kortleken. Om du vill påverka vad Republikanska föreningen gör så kan du också bli medlem. - Har ni frågat personerna om de vill vara med i kortleken?
Kort svar: Vi har informerat personerna om att de är avbildade i kortleken.
Långt svar: Ingen människa har upphovsrätt till sitt eget utseende. Därför kan alla avbilda offentliga personer utan att det inkräktar på deras rättigheter. Vi har kontaktat personerna och berättat om kortleken. Deras kommentarer har varit positiva. Till exempel: a) ”En kul idé ni hittat på och det vore roligt att få ett exemplar av kortleken.” b) ”Det påminner mig om att jag i något svagt ögonblick lovat att kandidera till president ifall Sverige inför republik.” c) ”Hej så trevligt. Skicka du ett ex till mig. En stor ära.” - Varför är Maria Wetterstrand med i kortleken?
Kort svar: Hon var populär bland väljarna under sin tid som Miljöpartiets språkrör. Många ville se henne som statsminister. Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Maria Wetterstrand är en miljöpartistisk samhällsdebattör, konsult och biolog. Wetterstrand var riksdagsledamot 2001–2011 samt språkrör för Miljöpartiet 2002–2011 tillsammans med Peter Eriksson. Hon var populär bland väljarna. I en undersökning 2009 svarade 39 procent av de tillfrågade att hon skulle bli en bättre statsminister för en rödgrön regering än Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. - Varför är Peter Wolodarski med i kortleken?
Kort svar: Han är en välkänd journalist. Blott 35 år gammal blev han DN:s yngsta chefredaktör. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Peter Wolodarski är en journalist och programledare som sedan 2013 är chefredaktör för Dagens Nyheter. Trots att han växte upp i ett bildat hem på Östermalm ser han sig som en outsider. - Varför är Mia Skäringer med i kortleken?
Kort svar: Hon är en väldigt populär skådespelare. Hon hör till de personer som vi svenskar helst vill ha som granne. Hon har fått utmärkelsen Årets Göteborgare. Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Mia Skäringer är skådespelare, manusförfattare och radio- och poddprofil. Hon är bland annat känd som ”Anna” i humorserien Solsidan, men har även gjort flera utsålda shower på egen hand. Till exempel har hon satt publikrekord i Globen. Genom kreativitet och disciplin har Mia Skäringer nått sin position. Hennes egna ansträngningar har gjort henne till en framstående scenpersonlighet. I dag är hon en av de allra mest populära svenskarna. - Varför är Jonas Gardell med i kortleken?
Kort svar: Han är en mycket folkkär kulturpersonlighet. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Jonas Gardell är en omtyckt författare, dramatiker, komiker och artist. Teaterchefen Vigdís Finnbogadóttir valdes 1980 till Islands fjärde president och var världens första demokratiskt valda kvinnliga statschef. En kulturpersonlighet som statschef är tänkbar även i Republiken Sverige. - Varför är Amineh Kakabaveh med i kortleken?
Kort svar: Hon är en välbekant vänsterpolitiker och har blivit utsedd till Årets svensk (2016). Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Amineh Kakabaveh är politiker och riksdagsledamot. I riksdagen representerade hon åren 2008–2019 Vänsterpartiet, varefter hon lämnade partiet och blev partilös. I december 2016 utsågs hon till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus. Hon har ett stort stöd från organisationer med fokus på kvinnors rättigheter. - Varför är Christer Fuglesang med i kortleken?
Kort svar: Han är välkänd forskare och Sveriges första astronaut. Hans förmåga och prestation – inte börd – har gett honom en framtsående position i samhället. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Christer Fuglesang är docent i partikelfysik och den första svenska rymdfararen. År 2006 blev han den förste svensken i rymden. Han är också författare till några barnböcker. - Varför är Carl Bildt med i kortleken?
Kort svar: Han blev framröstad som statsminister 1991 och har hållit sig kvar i den internationella hetluften. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Carl Bildt är högerpolitiker och diplomat. Han var riksdagsledamot 1979–2001, partiledare för Moderaterna 1986–1999, statsminister 1991–1994 samt utrikesminister 2006–2014. - Varför är Cecilia Malmström med i kortleken?
Kort svar: Hon har varit framgångsrik som statsvetare och mittenpolitiker, bland annat som EU-kommissionär. Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Cecilia Malmström är statsvetare och liberal politiker. Hon var 1999–2006 ledamot av Europaparlamentet, 2006–2010 EU-minister i Statsrådsberedningen och 2010–2019 Sveriges EU-kommissionär. År 2019 utsågs hon till Årets svensk i världen. Nu är hon redo för nya uppdrag. - Varför är Jonas Hassen Khemiri med i kortleken?
Kort svar: Han är en prisbelönt författare och dramatiker. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Jonas Hassen Khemiri är författare och dramatiker. Han har skrivit fyra romaner, sex pjäser och en samlingsbok med noveller och andra texter. År 2013 uppmärksammades Khemiri för ett öppet brev i Dagens Nyheter kallat ”Bästa Beatrice Ask”, där han skrev om svensk polis användande av etnisk profilering. År 2015 tilldelades han Augustpriset. - Varför är Charlotte Kalla med i kortleken?
Kort svar: Hon är en längdskidåkare som har vunnit guld i både OS och VM. Prestationerna har gett henne en framträdande position i samhället. Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Charlotte Kalla är en längdskidåkare. I och med två OS-guld och ett VM-guld är hon den första svenska kvinnliga längdskidåkare att vinna individuella guld i både OS och VM. Hon har tilldelats Jerringpriset och utsetts till Årets kvinnliga idrottare. Hon har svettats och med disciplin nått sin position. - Varför är Kodjo Akolor med i kortleken?
Kort svar: Han är uppskattad komiker och programledare. Kanske är han en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Kodjo Akolor är en komiker och programledare i radio och TV. Sedan 2009 är han en av tre programledare för Morgonpasset varje vardag i P3. Kodjo Akolor var programledare för Musikhjälpen sex år i rad. Sommaren 2019 var han en av deltagarna i Sommar i P1. - Varför är Greta Thunberg med i kortleken?
Kort svar: Hon är en världskänd klimataktivist och inspirerar ungdomar i flera länder att genomföra demonstrationer. Kanske är hon en tänkbar statschef i framtiden?
Långt svar: Greta Thunberg är opinionsbildare och aktivist i klimatfrågan. Hon blev uppmärksammad när hon i augusti 2018 regelbundet började sitta utanför Sveriges riksdag med ett plakat med texten Skolstrejk för klimatet. Utöver miljö- och klimatfrågor har hon även engagerat sig för mänskliga rättigheter. Enligt många är hon världens mest välkända svensk.
Republikansk kortlek: Frågor och svar
Funderar du över något kring den republikanska kortleken? Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna som kommer till oss tillsammans med svar.