Hjälp oss trycka Monarkins verkliga kostnader

Just nu samlar vi in pengar för att kunna trycka
rapporten Monarkins verkliga kostnader. Rapporten en unik kartläggning av den totala kostnaden för den svenska monarkin under ett år.

Just nu samlar vi in pengar för att kunna trycka 1 000 exemplar av rapporten Monarkins verkliga kostnader. Vi ska dela ut den till bland andra journalister, ledarskribenter och samtliga riksdagsledamöter som en del i föreningens kampanjarbete. Rapporten är en unik kartläggning av den totala kostnaden för den svenska monarkin under ett år.

Alla som skänker mer än 150 kronor får ett eget exemplar av rapporten hem i brevlådan. Läs mer om hur du skänker pengar längre ner på sidan.

Precis som förra året har vi med en kostnadsjämförelse mellan den svenska monarkin och det finska presidentämbetet. Rapporten visar mycket tydligt att den svenska monarkin är ett betydligt dyrare statsskick än den finska republiken.

I diskussionen om monarkins vara eller inte vara förs ofta ekonomiska argument fram. Våra motståndare brukar påstå att monarkin är ekonomiskt gynnsam för Sverige och republikaner lyfter ibland fram apanaget som en onödig utgift för skattebetalarna. Trots att Republikanska föreningens krav på republik i grund och botten handlar om demokrati och jämlikhet, behöver de ekonomiska argumenten diskuteras och värderas.

Finansieringen av kungahuset är mycket svårgranskad på grund av att större delen av allt som borde räknas in inte ingår någon officiell sammanställning. Granskningen försvåras ytterligare av att oriktiga påståenden sprids från hovet och monarkins försvarare, samt att många av kostnaderna är dolda bakom sekretess. Vi republikaner är inte ute efter det billigaste statsskicket, men vi vill ha det mest demokratiska. Hur mycket skattepengar som går till monarkin är dock inte en oviktig fråga och de verkliga kostnaderna för kungahuset måste ut i offentlighetens ljus.

Skänk ett bidrag via Swish

Du kan skänka en gåva till Republikanska föreningen med Swish.

Gör så här:
1. Ange 123 319 84 05 som mottagare.
2. Fyll i 150 kr200 kr eller 500 kr (eller annat valfritt belopp).
3. Skriv ”Rapport” och adress (om du skänker minst 150 kr och vill ha en rapport) i meddelanderaden.
4. Välj “Betala”.

Genom att swisha en gåva till oss godkänner du att Republikanska föreningen får kontakta dig.

Läs mer om hur du kommer igång med Swish.

Skänk ett bidrag via plusgiro

Du kan också bidra till tryckningen av rapporten genom att betala till plusgiro 114 96 91-6. Ange namn och adress om du vill ha ett exemplar av rapporten (om du skänker minst 150 kronor).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna, krönikorna och uppropen genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Skickas ut en gång i månaden.